Veel mensen zijn laaiend enthousiast over ChatGPT. Ze kunnen nu zonder problemen blogberichten schrijven, inspirerende speeches maken of zelfs boeken schrijven. Schrijvers, wie heeft ze nog nodig?
Gisteren plaatsten enkele techgiganteneen brief, ook ondertekend door Belgische professoren, waarin gevraagd werd om zes maanden rust in te bouwen om eerst na te denken hoe de wereld met artificiële intelligentie zou omgaan, want de gevaren zijn groot. Zoals ook het krantenbericht bewees over een man die raad had gevraagd aan een gelijkaardige chatbot over zijn zelfmoordplannen en daarna de daad bij het woord voegde.
Dus ik dacht: oké, hoe zou artificiële intelligentie een krantenartikel over mij als schrijver schrijven?
Kwestie om voorbereid te zijn tegen dat ik beroemd en berucht wordt.
Ik legde de vraag voor aan ChatGPT: wie is auteur Bo Vickery?
Dit is het antwoord dat ik kreeg:
“Als taalmodel dat getraind is op tekst, heb ik geen toegang tot informatie over alle auteurs die er zijn. Ik kon geen informatie vinden over een auteur genaamd Bo Vickery. Het is mogelijk dat deze persoon een onafhankelijke schrijver is die nog niet bekend is bij breed publiek, of dat dit een pseudoniem is dat wordt gebruikt door een bekende auteur. Zonder verdere informatie kan ik geen nauwkeurig antwoord geven op wie Bo Vickery is."
Dit is logisch, want de chatbot meldt ook nog dat haar kennis stopt in september 2021, toen had ik nog maar één boek geschreven en zo bekend ben ik nu ook niet.
Misschien in eigen dorp, maar zelfs dat betwijfel ik.
Een paar weken geleden had ik al eens een poging gewaagd om ChatGPT uit te proberen door allerlei vragen te stellen (als copywriter doe je dat).
Eerst over mezelf en dan verwerkte ik ook mijn pseudoniem Bo Vickery in de vraagstelling over wie ik was en toen kreeg ik verrassende antwoorden.
Een greep eruit:
“Bo Vickery is het pseudoniem van Vicky Boerjan, een Belgisch auteur en juriste. Onder de naam Bo Vickery heeft ze verschillende boeken geschreven, zowel fictie als non-fictie. Eén van haar bekendste boeken is “Mazzel tov”, waarin ze beschrijft hoe het is om als niet-Joodse studente te werken voor een orthodox-Joods gezin in Antwerpen. Het boek werd zeer goed ontvangen en is vertaald in verschillende talen.
Naast haar werk als auteur is ze actief als juriste en betrokken bij verschillende projecten die zich richten op mensenrechten en de bescherming van kwetsbare groepen.”
Dit is dus volledig verzonnen door ChatGPT:
- non-fictie heb ik nog niet geschreven
- Mazzel tov is een boek van Margot Vanderstraeten
- projecten rond mensenrechten en bescherming kwetsbare groepen interesseren me wel, maar ik ben er nu niet actief in, zeker niet als juriste.
Ik vroeg daarna waar mijn website kon gevonden worden, maar daarop antwoordde ChatGPT dat mijn website niet kon gevonden worden.
Hoe kwam de bot dan aan “juiste” info?
Artificiële intelligentie staat dus ook gelijk met artificiële waarheid.
Een kunstmatige waarheid die gefabriceerd is.
Ik besloot nog eens verder te gaan.
Aangezien ik toch verschillende boeken geschreven had volgens de chatbot, vroeg ik welke boeken ik nog geschreven had.
Tot mijn verbazing kreeg ik een lijstje:
- "Het einde van de rode mens (2014): een non-fictieboek waarin Vickery onderzoekt hoe de Russische samenleving is veranderd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
- Een heel leven lang (2018): een roman waarin de levens van vier verschillende personages met elkaar verweven zijn.
- Iemand moet het doen (2019): een roman over het leven van een gezin op het platteland in West-Vlaanderen
- Kerst met Bo Vickery (2020): een bundel kerstverhalen van verschillende Vlaamse auteurs, waaronder Bo Vickery."
De chatbot voegde er nog aan toe dat mijn boeken over het algemeen goed worden ontvangen en dat ik verschillende prijzen heb gewonnen voor mijn boeken.
Alleen lijd ik een vergeetachtigheid, want ik herinner me niets van deze boeken of het winnen van prijzen.
- Het einde van de rode mens is een boek van Svetlana Alexijevitsj. Een Wit-Russische onderzoeksjournaliste en schrijfster die zelfs de Nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen. Ik voel me enigszins vereerd dat ChatGPT mij zoveel literair talent toedicht.
- Ik vond niet onmiddellijk titels terug van de andere boeken die overeenstemden met de inhoud volgens de chatbot. Een heel leven lang of Kerst met Bo Vickery? Wel vond ik nog een boek met de titel Iemand moet het doen van Sylvia Witteman (een Nederlandse schrijfster en columniste), maar dat boek gaat helemaal niet over een gezin op het platteland in West-Vlaanderen.
- Over het winnen van literaire prijzen zal ik al helemaal zwijgen. Het enige wat ik ooit gewonnen heb was ooit eens een quiz en in mijn kindertijd de wedstrijd van de mooiste Sinterklaastekening.
Als schrijver of journalist moet je dus nog niet vrezen voor je job.
Chatbots met artificiële intelligentie kramen de grootste onzin uit, zoals je hierboven kan lezen.
Ze verzinnen een artificiële wereld met fake news.
Ze zijn extreem gevaarlijk. Misschien wel gevaarlijker dan de mens?
Alhoewel dat moeilijk te evenaren is.
Zo'n chatbot is enkel geschikt om fictie te schrijven.
Dan is mijn ambt als schrijver toch in gevaar.
Of wacht eens even?
Misschien is het wel een toekomstvoorspeller en win ik ooit grote literaire prijzen?
Dan zal ik toch maar eens een GoogleDoc aanmaken met de titel Een heel leven lang.
Iemand moet het doen.