Waarom een boek verschijnt op een bepaalde datum

Geschreven door Bo | Schrijversleven

juli 19, 2023

Je hebt er geen invloed op wanneer een boek verschijnt. Dat heb ik nu wel begrepen als auteur. Zelfs al wil je het timen, je kunt het niet. Het boek verschijnt wanneer het zelf wilt verschijnen.

Spiegelstad is vorige zomer al naar proeflezers gegaan. Aan de hand van hun opmerkingen moest ik vooral stukken schrappen en hier en daar herwerken. Dat is een werk dat je op enkele weken kan doen. Dan nog een cover maken en het grafisch werk doen en in theorie kon Spiegelstad, mijn boek dat het tweede deel is van de serie Niets is wat het lijkt, verschijnen in het najaar van 2022. Maar om één of andere reden lukte dit niet.

Telkens ik wou beginnen het boek te herwerken, kwam er iets in de weg. In 2023 lukte het wel om eraan te werken. Mijn doel was om te publiceren in mei 2023. Maar opnieuw waren er strubbelingen, deze keer met het grafische werk dat ik deed. Dan had ik problemen met de cover. Mijn nieuw doel werd juni 2023. Maar ook dat lukte niet: vertraging bij de levering van proefexemplaar, drukke tijden bij drukker en verzenddiensten en het werd juli. Nog eventjes geduld totdat het boek werd verwerkt door het Centraal Boekenhuis, het platform dat alle boeken in België verwerkt. Zo werd het 14 juli voordat de eerste boeken verschenen op webplatformen zoals Bookspot, Proxis, enzovoort. Enkel Bol.com was zoals gebruikelijk trager om het boek op hun website te plaatsen.

En toen.... zag ik het licht.

Op 14 juli verschenen mijn boeken op de webplatformen. Op de dag van de Franse feestdag die gekozen werd omdat op dezelfde datum de Bastille in de Franse revolutie vernield werd. In Spiegelstad begint de eerste seriemoord met het achterlaten van het slachtoffer volgens het schilderij van de dood van Marat, één van de protagonisten tijdens de Franse revolutie. Revolutie is een beetje de achterliggende lijn die verwerkt is in de schilderijen die in het verhaal voorkomen. Het is de rode draad zeg maar. 

Daarom liep ik vertraging op. Maar ook om nog andere onverwachte (astrologische) redenen die mij nu maar duidelijk worden. En misschien heeft de Franse revolutie wel meer te maken met de huidige tijden dan we denken... Dat leg ik uit in de online boekpresentatie op zondag 30 juli om 15 uur. Kan je er niet bij zijn, als je je toch registreert, krijg je achteraf een replay in je mailbox.

Een boek verschijnt in het openbaar wanneer het wilt verschijnen. Dat is een les die ik nu geleerd heb. Vanaf nu zal ik mij intomen met data te vermelden waarop boeken verschijnen. Want ik heb het toch niet in de hand blijkbaar.Maak kennis met Bo's universe

Schrijf je in op de nieuwsbrief. Je kan je zelfs op twee nieuwsbrieven inschrijven: eentje met enkel nieuwtjes of een nieuwsbrief met allerlei informatie over geschiedenis, mythologie, numerologie, symboliek. Klik op de knop voor meer info.

Ontdek ook de  boeken


Spiegelstad

Meer info

De krummelingen

Meer info

De trein

Meer info

Check ook de rondleidingen & lezingen

Je kan Bo ook ontmoeten tijdens een rondleiding of je kan een lezing boeken.

>