Waarom je als auteur altijd een beetje onzeker bent bij een boeklancering

Geschreven door Bo | Schrijversleven

juli 20, 2023

Onzeker ben je als auteur. Een boeklancering is spannend, maar vraagt ook veel van je zelfvertrouwen. 

Je hebt maanden, soms jaren aan een boek gewerkt en dan moet het gebeuren. Je hebt vooraf allerlei veronderstellingen gemaakt, dromen gehad en dan... gebeurt er niets.

Je vindt dat je boek meer aandacht zou moeten krijgen, je vraagt je af waarom een ander boek meer aandacht krijgt, waarom je boek onder de radar blijft (als selfpublishing auteur moet je heel stevig in je schoenen staan om op te boksen tegen de gevestigde uitgeverijen die overal de weg kennen in de media). Je weet dat rond je zelfgepubliceerd boek een aura van 'amateur' hangt dat je bij de potentiële lezers moet wegkrijgen. Je weet dat je boek het waard is om gelezen te worden.

Maar toch. Een boek krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. Een boek krijgt niet altijd de aandacht die jij verwacht.

Dus een boeklancering is altijd spannend. En maakt je als auteur onzeker.

Een raad voor alle (selfpublishing) auteurs: geniet er gewoon van. Je hebt als auteur je werk gedaan. Je hebt je ei gelegd. Nu kun je enkel afwachten en erop vertrouwen dat het wel in orde komt. Een boek krijgt het leven dat ervoor bedoeld was.

Wees trots op jezelf. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze een boek geschreven en gepubliceerd hebben? Jij hebt dat tenminste gedaan. En wie weet wat er nog komt...

Het is de kunst om te accepteren wat er gebeurt en elke kleine overwinning te vieren. Een mooi compliment. Een goede review. Ergens een klein artikeltje op het internet, zelfs al is het in een klein hoekje. Een lezer die jouw berichten verspreid of die blij is dat ze je boek hebben kunnen lezen.

Een boek komt ter wereld wanneer het zelf wil en krijgt het leven dat het moet krijgen. Net zoals een kind dat geboren wordt: je hebt als ouder zoveel dromen en verwachtingen, maar uiteindelijk beslist je kind zelf wat er met zijn leven zal gebeuren. Je hebt het niet in de hand. Zo is het ook met een boek. 

Een boeklancering is slechts het begin. Je weet nooit wat er zal gebeuren.

Wie meer wilt weten over een boeklancering, kan altijd mijn online boekpresentatie op zondag 30 juli 2023 om  15 u bijwonen. Wie zich registreert krijgt hoe dan ook een replay in zijn mailbox om te bekijken wanneer hij zelf wil. Ik beantwoord vragen die je kan hebben rond mijn nieuw boek Spiegelstad (je mag ook vragen stellen over mijn andere boeken natuurlijk). Maak kennis met Bo's universe

Schrijf je in op de nieuwsbrief. Je kan je zelfs op twee nieuwsbrieven inschrijven: eentje met enkel nieuwtjes of een nieuwsbrief met allerlei informatie over geschiedenis, mythologie, numerologie, symboliek. Klik op de knop voor meer info.

Ontdek ook de  boeken


Spiegelstad

Meer info

De krummelingen

Meer info

De trein

Meer info

Check ook de rondleidingen & lezingen

Je kan Bo ook ontmoeten tijdens een rondleiding of je kan een lezing boeken.

>